Myyntilaskutus. Tuo juhlapäivä, kun uuden myyntilaskun saa lähettää maailmalle. Käyn tässä blogissa läpi, miten pienillä muutoksilla myyntilaskutuksesta saa enemmän irti ja nopeammin rahaa. Mitä nopeammin raha tulee, sitä parempi kassavirta. Mitä parempi kassavirta, sitä paremmin valmius reagoida huonoihin aikoihin tai menoihin.
Saatavien valvonta
Katsoit sitten itse saataviesi perään, tai teki sen tilitoimisto, isoin virhe tehdään liian lepsussa saatavien valvonnassa. Ei ole mitään väärää siinä, että kyselee omien rahojen perään. Mikäli yrityksesi harjoittaa yritysten välistä liiketoimintaa, itse suosittelen jämäkkää saatavien valvontaa. Tarvittaessa luomme teille tehokkaan saatavien valvonta - politiikan, jotta saatte sen mitä teille kuuluu. Tässä on yrittäjien sivuilla selkokielisenä, mitä yritysperintä saa sisältää: https://www.yrittajat.fi/yrittajan-abc/taloushallinto-ja-maksut/maksut-ja-maksaminen/perinta-317194
Saatavien valvonta lyhyesti
- Yrityksillä on mahdollisuus 40 euron vakiokorvaukseen
- Käytä sitä hyödyksi ja ilmoita jo laskulla, että maksamattomista laskuista lähetetään vähintään vakiokorvauksen mukainen muistutus
- Yritysten välisessä liiketoiminnassa ei ole määritelty tarkkoja aikoja, kuinka nopeasti maksumuistutuksen voi lähettää
- Itse suosittelen olemaan jämäkkä, mutta ystävällinen. Soitto myöhästyneen laskun perään toimii lähes aina ja heti.
- Maksamattoman laskun perään ei kannata odotella kauaa, varsinkaan jos ei puhelinsoittokaan auta.
- Käytä perinnässä kumppania, joka suhtautuu perintään velallista ja liikesuhteita kunnioittaen. Näin varmistat, että voit huoletta periä saataviasi jatkossakin
Tilitoimisto on oiva kumppani saatavien valvontaan, sillä tilitoimistolla on resurssit ja automaatio valvoa saatavia päivittäin. Tilitoimistolla on yleensä myös hyvät yhteydet perintätoimistoihin, jolloin perintäprosessi on saumatonta.
Myyntilaskutus ja käytännöt
Uusi verkkolaskulaki käytännössä mahdollistaa ostajan sanelemaan, haluaako laskunsa verkkolaskuna vai muuten. Itse suosittelen käyttämään järkevää ja tilitoimiston kanssa yhteiskäyttöistä myyntilaskutusohjelmaa. Näissä on pääsääntöisesti aina verkkolaskutusmahdollisuus sekä myös sähköpostilaskutus. Mitä nopeammin lasku on vastaanottajalla, sitä nopeammin se myös maksetaan. Kirjelasku saattaa hävitä tai seikkailla maailmalla pitkään.
Modernissa ohjelmistossa on myös rajapinnat ja liittymät moniin tuotannonohjausjärjestelmiin, josta voidaan muodostaa laskuaineisto. Tämä taas tarkoittaa sitä, että voit laskuttaa työsi vaikka samalla sekunnilla, kun työ tulee tehdyksi.
Toinen järkevä käytäntö on, pitää kiinni maksuajoista. Jos voit, suosittelen käyttämään 7 päivän maksuaikaa. Useimmille se ei ole ongelma. Mikäli maksuaika on pitkä, suosittelen käyttämään laskurahoitusta. Siinä laskun lähettäjä saa sovitun summan (yleensä 50 % laskun summasta) heti tilille ja loput eräpäivän mukaisesti.
Otetaanpa esimerkki, kuinka muutokset vaikuttavat kassaan:
Vanha käytäntö:
Yrittäjä laskuttaa työt perjantaisin, kun on aikaa. Laskut tehdään käsin ja lähetetään kirjeellä. Maksuaika 14 päivää, mikäli kirjeet löytävät ajoissa perille.
Maanantaina tehty työ maksetaan siis aikaisintaan 19 päivän päästä, mikäli se maksetaan ajallaan. Siihen päälle vielä asiakkaan vitkuttelu ja yrittäjän reagoimattomuus ja lasku voi olla maksamatta kuukaudenkin. Seisotat omaa rahaa asiakkaallasi ja rasitat omaa tasettasi.
Uusi käytäntö:
Yrittäjällä on moderni myyntilaskutusohjelmisto, josta toiminnanohjausjärjestelmästä tehdyt työt laskutetaan heti. Yrittäjä käyttää maksuehtona 7 päivää ja rahoittaa laskut laskurahoituksella. Laskut lähtevät verkkolaskuna suoraan asiakkaan ostolaskujen kierrätysjärjestelmään.
Maanantain työstä 50 % on tilillä tiistaina ja loput seuraavan viikon maanantaina. Kassavirta on tasaista läpi viikon ja kassavirtaennuste näyttää reaaliaikaisen tilanteen, milloin on rahaa odotettavissa ja kuinka paljon.
Erityisesti, jos liiketoiminnan kasvattaminen vaatii ostoja tai investointeja, on tärkeää tietää, että saatavat tulevat ajallaan. Autamme mielellämme luomaan teille järkevän myyntilaskutusprosessin ja luottopolitiikan!
Aihetunnisteet
Sinua voisi kiinnostaa seuraava sisältö
- Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja