Kirjoitettu
Arvonlisäverokanta muuttuu vuonna 2025

Arvonlisäverokantojen soveltamisaloihin tulee huomattavia muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen. Nykyisin alennetun 10 prosentin arvonlisäveron soveltamispiirissä olevat tietyt tavarat ja palvelut siirretään 14 prosentin alennetun arvonlisäverokannan piiriin. Muutoksella on laaja-alaisia vaikutuksia useisiin toimialoihin ja palveluntarjoajiin.

Poikkeukset muutoksessa

Muutoksella ei kuitenkaan ole vaikutusta sanoma- ja aikakauslehtiin eikä yleisradiotoimintaan, jotka säilyvät edelleen alennetun 10 prosentin verokannan piirissä.

14 prosentin arvonlisäverokannan piiriin kuuluvat tavarat ja palvelut vuoden 2025 alusta:

  • Kirjat: Sekä painetut että sähköiset julkaisut.
  • Lääkkeet: Kaikki alennetun verokannan piiriin kuuluvat lääkkeet.
  • Liikuntapalvelut: Esimerkiksi urheiluhallien peli- ja salivuorot, hiihtohissiliput sekä muut vastaavat palvelut.
  • Kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumat: Pääsymaksut teatteriin, konsertteihin, elokuvateattereihin, museoihin ja huvipuistoihin sekä suoratoistopalvelut.
  • Henkilökuljetukset: Bussit, junat, taksit ja kotimaan lentoliikenne.
  • Majoituspalvelut: Hotellit, motellit, matkustajakodit, maatilamajoitus, leirintäalueet ja mökkien vuokraus.
  • Esiintyvät taiteilijat ja urheilijat: Jos esiintyjä on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi.
  • Kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat: Nämä siirretään nykyisestä yleisen 25,5 prosentin verokannan piiristä alennettuun 14 prosentin verokantaan.

Valmisteilla oleva makeisveron korotus

Lisäksi hallitus valmistelee muutosta, jossa makeisten ja suklaan arvonlisäverokantaa korotetaan 14 prosentista yleiseen 25,5 prosenttiin. Tämän muutoksen on suunniteltu astuvan voimaan 1. kesäkuuta 2025.

Tavaroiden toimitushetki määrittää sovellettavan verokannan

Tavaroiden myynnissä ratkaisevaa on toimitushetki. Tavara katsotaan toimitetuksi, kun se on luovutettu ostajan haltuun. Jos kuljetus on myyjän vastuulla, toimitus tapahtuu, kun ostaja vastaanottaa tavaran. Mikäli kuljetus on ostajan vastuulla, toimitushetki on kuljetuksen alkaminen.

  • Tavaroihin, jotka luovutetaan ostajalle viimeistään 31.12.2024, sovelletaan 10 prosentin arvonlisäverokantaa, vaikka maksu tapahtuisi vuoden 2025 puolella.
  • Tavaroihin, jotka luovutetaan 1.1.2025 tai sen jälkeen, sovelletaan 14 prosentin verokantaa.

Jos myynnistä on saatu ennakkomaksu, ennakkomaksuun sovelletaan sen kertymisajankohdan verokantaa.

Palveluiden suorittamisen ajankohta ratkaisee verokannan

Palveluiden osalta määräävä tekijä on suorittamisajankohta. Palvelu katsotaan suoritetuksi, kun se on ostajan käytettävissä.

  • Palveluihin, jotka suoritetaan viimeistään 31.12.2024, sovelletaan 10 prosentin verokantaa, vaikka maksu tapahtuisi vuoden 2025 puolella.
  • Palveluihin, jotka suoritetaan 1.1.2025 tai sen jälkeen, sovelletaan 14 prosentin verokantaa.

Ennakkomaksuihin sovelletaan maksun kertymisajankohdan mukaista verokantaa.

Vaikutukset yrityksille ja kuluttajille

Muutokset vaikuttavat laajasti yritysten hinnoitteluun, laskutukseen ja verotukseen. Yritysten on hyvä ennakoida muutoksen vaikutukset ja päivittää mahdolliset hinnastot, sopimukset ja taloushallinnon käytännöt.

Pienten yritysten arvonlisäverotukseen merkittäviä muutoksia vuonna 2025

Vuoden 2025 alusta alkaen pienten yritysten arvonlisäverotukseen tulee merkittäviä muutoksia, jotka perustuvat EU:n pienyritysdirektiiviin. Eduskunta on hyväksynyt direktiivin mukaiset muutokset Suomen arvonlisäverolainsäädäntöön. Näiden muutosten tavoitteena on vähentää pienten yritysten hallinnollista taakkaa, edistää yritysten tasavertaisia toimintaedellytyksiä EU:n sisämarkkinoilla sekä tukea kansainvälisen kaupan kehitystä.

Muutokset koskevat kaikkia pieniä yrityksiä yritysmuodosta riippumatta, mukaan lukien osakeyhtiöt, avoimet yhtiöt, kommandiittiyhtiöt, toiminimiyrittäjät sekä maa- ja metsätalouden harjoittajat.

Alarajahuojennus poistuu

Alarajahuojennus, joka on ollut arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityneiden pienten yritysten verohelpotus, poistuu vuoden 2025 alusta alkaen. Tällä hetkellä alarajahuojennusta voivat hakea yritykset, joiden tilikauden (12 kk) liikevaihto on alle 30 000 euroa.

Yrityksillä on kuitenkin mahdollisuus hakea alarajahuojennusta vielä vuodelta 2024. Alarajahuojennukseen liittyvät tiedot tulee ilmoittaa vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella. Yritykset, joiden tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta, voivat hakea huojennusta lain voimaantuloa edeltävältä tilikauden osalta.

Vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon

Nykyisin arvonlisäverovelvollisuudesta vapautettu vähäinen liiketoiminta koskee yrityksiä, joiden liikevaihto on enintään 15 000 euroa tilikaudessa. Vuoden 2025 alusta alkaen vähäisen liiketoiminnan raja nousee 20 000 euroon, ja liikevaihdon tarkastelussa siirrytään kalenterivuosipohjaiseen tarkasteluun.

Vähäisen toiminnan raja-arvon ylittymistä arvioitaessa huomioidaan sekä kuluvan että edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Esimerkiksi vuonna 2025 yrityksen liikevaihto voi olla enintään 20 000 euroa sekä kyseisenä vuonna että vuonna 2024 ilman arvonlisäverovelvollisuutta.

Jos yrityksen liikevaihto ylittää vähäisen toiminnan raja-arvon, yrityksen on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi ylitysajankohdasta lukien. Tästä päivästä alkaa myös velvollisuus maksaa arvonlisäveroa. Toisin kuin nykyisin, verovelvollisuus ei koske takautuvasti koko kalenterivuoden myyntiä, jos liikevaihto ylittää rajan kesken vuoden.

Laajennettu verovapaus EU-maihin

Lakimuutoksen myötä vähäisen liiketoiminnan verovapaus laajenee koskemaan yrityksiä, joiden kotipaikka sijaitsee toisessa EU-maassa. Tämä yhtenäistää arvonlisäverotuksen soveltamista EU:n sisämarkkinoilla ja helpottaa erityisesti pienten yritysten kansainvälistä kaupankäyntiä.

Vaikutukset yrityksille

Pienten yritysten on tärkeää varautua tuleviin muutoksiin ja päivittää toimintatapansa vastaamaan uutta lainsäädäntöä. Muutokset vaikuttavat muun muassa arvonlisäverovelvollisuuden seurantaan, taloushallintoon ja hinnoittelukäytäntöihin.

Lakimuutosten tarkoituksena on tukea pienten yritysten toimintaa keventämällä hallinnollisia velvoitteita ja luomalla tasavertaisia mahdollisuuksia kansainväliseen kauppaan. Toisaalta alarajahuojennuksen poistuminen voi lisätä joidenkin yritysten kustannuksia, mikä korostaa taloudellisen suunnittelun merkitystä tulevaisuudessa.


Me olemme mielellämme apuna, kun on aika suunnitella liiketoimintaan muutoksia.

Aihetunnisteet

Lisää luettavaa sinulle

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset samasta aihepiiristä:

Verosuunnittelu, mitä se on ja miksi sitä kannattaa tehdä? Kirjoituksessa kerrotaan tarkemmin, mitä on verosuunnittelu, miten verosuunnittelua voi tehdä ja miksi se kannattaa tehdä?
Blogin aiheena kirjanpidossa ja tuloverotuksessa tehtävät vähennykset. Blogissa avataan perusteita, mitä yritys voi omassa kirjanpidossaan vähentää ja mitä ei.