Kirjoitettu
Uuden yrittäjän muistilista

Yrittäminen on aina hyppy tuntemattomaan. Toiset seuraavat unelmiaan ja tekevät harrastuksesta pienen bisneksen. Toisilla on äärimmäisen vahva visio kasvattaa yrityksestään seuraava menestystarina. Yhtä kaikki, me Kuopion Ykköstileillä toivotamme jokaiselle uudelle yrittäjälle valtavasti tsemppiä uudelle uralle. Ja teimme pienen muistilistan, mitä kannattaa ottaa huomioon yritystä perustettaessa.

Osakassopimus

Mikäli perustatte osakeyhtiön yhdessä useamman osakkaan kanssa, osakassopimus on äärimmäisen tärkeää laatia huolella. Mitäs, jos yhdellä osakkaista loppuu motivaatio kesken? Tai toinen joutuu pitkälle sairaslomalle. Miten voitot jaetaan, jos yksi tekee selvästi eniten töitä? Voiko myynnistä saada erillisiä bonuksia?

Osakassopimus on sitova asiakirja, jota suosittelen vahvasti tekemään, mikäli osakkaita on kaksi tai enemmän. Osakassopimukseen voi kirjata voitonjaon, kilpailukiellon, salassapidon, rahoituksen ja käytännössä mitä tahansa. Osakassopimus ei ole julkinen asiakirja, joten siihen voi kirjata tietoja luottamuksellisesti.

Kannattaa muistaa, että mikäli yhtiöön haetaan ulkopuolisia sijoittajia, he usein vaativat osakassopimuksen, jotta voivat turvata oman asemansa. Hyvä osakassopimus myös varmistaa ulkopuolisen rahoituksen optimaalisen käytön esimerkiksi liiketoiminnan kehittämisessä. Alkuvaiheessa kannattaa miettiä rajoituksia esimerkiksi osakkeiden luovuttamiseen ja panttauskiellosta.

Yhtiömuoto

Yhtiömuoto vaikuttaa hyvin paljon liiketoimintaan. Monellakin tapaa. Käyn tässä hyvin lyhyesti muutaman vaihtoehdon plussat ja miinukset.

Toiminimi

Jos perustat pienen yhtiön ja lähdet pienestä liikkeelle, toiminimi on erittäin kätevä. Toiminimen kirjanpito on yksinkertainen ja vuosiliikevaihdon jäädessä alle 100 000 €, alv-ilmoituskausi ja kirjanpito voidaan tehdä joko kerran vuodessa tai neljännesvuosittain (samat liikevaihtorajat pätee toki kaikkiin yhtiömuotoihin). Toiminimellä hallintokustannukset jäävät pieniksi, sillä toiminimessä ei makseta palkkaa vaan elinkeinonharjoittaja tekee yksityisnostoja. Käytännössä yrityksen omaisuus on myös yrittäjän omaisuutta ja päinvastoin.

Toiminimi on helppo ratkaisu, joskin toiminnan kasvaessa hankala muuttaa osakeyhtiöksi, sillä toiminimen Y-tunnus ei siirry uuteen osakeyhtiöön, joten periaatteessa uuden osakeyhtiön historia alkaa täysin alusta, mikä voi hankaloittaa lainan saantia ja kasvutavoitteita aluksi. Toiminimellä voi myös olla uskottavuusongelmia, joka kannattaa ottaa huomioon.

Kommandiittiyhtiö

Kommandiittiyhtiö on mielestäni hyvä välimuoto silloin, kun varsinaisia yrittäjiä on vain yksi. Avointa yhtiötä suosittelen välttämään kuin ruttoa, sillä se on omiaan tuhoamaan sekä yhtiömiesten välit että koko yrityksen. Kommandiittiyhtiö on erillinen oikeushenkilö, joskin yhtiömies vastaa yhtiön veloista omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan. Kommandiittiyhtiössä yhdistyy kuitenkin mielestäni osakeyhtiön ja toiminimen hyviä puolia.

Kommandiittiyhtiössä voit edelleen tehdä nostoja yksityisnostoina, mikä vähentää palkanlaskennan kuluja. Halutessasi voit myös maksaa palkkaa ja luontoisetuja itsellesi, mitä et toiminimiyrityksessä voi tehdä. Kommandiittiyhtiössä on myös selkeä erottelu, mikä on yrityksen ja mikä yrittäjän omaisuutta. Voit kuitenkin maksaa kätevästi ruokaostokset yrityksen pankkikortilla tai maksaa henkilökohtaiset laskut yrityksen tililtä. Tällöin ne vain kirjataan yksityisnostoiksi.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö on toki erittäin varma ratkaisu, joskin kovin kankea hyvin pieneen toimintaan. Osakeyhtiö on ainoa järkevä ratkaisu, kun yrittäjiä on useampia (nyt en käsittele osuuskuntaa tässä blogissa, voit halutessasi lukea osuuskunnan yritysmuodosta täältä).

Osakeyhtiössä maksetaan palkkaa, etkä oikeastaan voi mielivaltaisesti maksella omia menojasi firman tililtä. Mutta etpähän myöskään joudu liriin velkojen kanssa, jos yritystoimintasi kaatuukin syystä tai toisesta. Poikkeuksena tähän on toki tilanteet, joissa yrittäjä on henkilökohtaisessa takausvastuussa lainoista, mikä yleensä on alkuvaiheessa hyvin realistista.

Osaava kirjanpitäjä ja palveleva tilitoimisto

Tämä on ihan selviö. Vähiten kaipaat muutenkin hektiseen starttiin kirjanpitäjää, joka ei osaa hommiaan. Toki yrittäjän on hyvä osata kirjanpidosta perusteet, mutta tarkempi lukujen tulkinta ja rutiinityö kannattaa ulkoistaa tilitoimistolle, jotta yrittäjä voi keskittyä omaan ydinliiketoimintaansa.

Palveleva tilitoimisto ja osaava kirjanpitäjä käytännössä myös tuo enemmän kuin vie. Toimivat verotukseen liittyvät suunnitelmat ja neuvot ovat alkuvaiheessa kultaakin kalliimpia, jotta hyvä startti ja kasvu ei tukehdu heti alkuun. Liiketoiminnasta jotain ymmärtävä taloushallinnon asiantuntija osaa myös auttaa sinua omassa liiketoiminnassasi sekä myös kehittää sitä kanssasi.

Lisäksi modernit ohjelmat ja liiketoimintaa tukevat palvelut vapauttavat yrittäjän aikaa siihen tärkeimpään - tuloksen tekemiseen.

Starttiraha

Vaikkei sillä rahalla kuuhun mennä, starttiraha on kuitenkin hyvä turvaverkko ja stressinlievittäjä alkuun. Muista, että yritys ei saa olla perustettuna ennen starttirahan hakua!

Mikäli starttirahaa myönnetään, se myönnetään ensimmäiselle 6:lle kuukaudelle ja jatkoa voi hakea toiselle 6:lle kuukaudelle.

Verkostoidu

Vuonna 2020 sosiaalinen media on järkevää valjastaa myös bisneskäyttöön. Itse suosittelen tekemään LinkedIn-profiilin ja verkostoitumaan / keskustelemaan siellä eri alojen ammattilaisten kanssa. Käytän paljon myös Facebookia ja sen ryhmiä bisneksessä. Pari nopeaa tipsiä, miten siitä saa parhaan hyödyn irti:

  • Keskustele. Avaa keskusteluita tai vastaa käynnissä oleviin keskusteluihin. Tuo omia näkemyksiä ja mielipiteitä esille. Älä kuitenkaan vedä touhua väittelyn tai muun negatiivisen ympärille
  • Tarjoa lisäarvoa ja hyötyjä. Kun tuot esimerkiksi oman alasi näkymiä esille ja avaat niitä, tarjoat mielenkiintoista luettavaa ja tuot omaa osaamistasi esille. Ammattilaisen kanssa on helppoa ja haluttavaa verkostoitua
  • Kerro aika ajoin, mitä myyt ja tarjoat. Tämä ei kuitenkaan voi olla jatkuvaa, sillä kukaan ei pidä mainostajista tai möykkäävistä torikauppiaista
  • Opi tuntemaan verkostosi jäseniä. Kahvittele, etätapaa, mitä tahansa. Näin saat myös suosittelijoita, jotka mielellään merkkaavat sinua julkaisuihin, joissa voit tarjota omaa osaamistasi. Tee sama heille
  • Myy muiden puolesta. He palauttavat palveluksen aivan varmasti. Anna, niin saat itsekin!

Käy myös erilaisissa tilaisuuksissa, joita omat verkostosi järjestävät. Koskaan ei tiedä, missä ja milloin tarve ja tarjonta kohtaa!

Muista myydä

Yrityksen tulos on yhtä kuin myynti. Ilman myyntiä yksikään yritys ei menesty. Hyvät suunnitelmat ovat vain puolet toteutuksesta. Toinen puolisko tulee onnistuneesta myynnistä. Itse suosittelen tekemään tehokkaan myyntiprosessin sekä hankkimaan muutaman laadukkaan myyntikoulutuksen, jotta myyntiin käytetty aika on mahdollisimman tehokasta.

Palvelen mielelläni, wink wink.


Muistilistahan olisi käytännössä loputon, mutta tässä mielestäni tärkeimpiä. Mikäli tämä teksti herätti kysymyksiä, laitahan tulemaan, niin palvellaan!

Uusi yrittäjä, lataa opas

Olet siis kiinnostunut yrittäjyydestä ja yrittämisestä? Olemme tehneet selkokielisen oppaan juuri sinulle. Lataa opas tästä: LATAA OPAS

Aihetunnisteet

Lisää luettavaa sinulle

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset samasta aihepiiristä:

Mikä on YEL? Blogissa avataan tarkemmin, mikä on YEL vakuutus ja mikä on työtulo.
Kilpailukieltosopimuksiin on tullut lakimuutoksia vuonna 2022. Tässä blogissa käsitellään olennaisimmat muutokset.