Kirjoitettu
Blogissa käsitellään laskujen rahoittamisen ja myynnin eroja

Vaikka laskutuspäivä onkin aina pieni juhlapäivä ja laskun lähetys pienen ylävitosen paikka, raha ilmestyy tilille joskus myöhemmin. Sille rahalle todennäköisesti olisi käyttöä nyt eikä viidestoista päivä (pun intended). Vaihtoehtoina on kinuta rahaa ennakkoon, odottaa tai myydä saatavat osittain tai kokonaan. Tässä kirjoituksessa käydään läpi eroja näiden kahden vaihtoehdon välillä sekä mitä hyötyä niistä on. Kun puhutaan laskujen myymisestä, puhutaan käytännössä factoring-rahoituksesta

Factoring-rahoituksen ehdottomana etuna on vähentynyt luottotappioriski, ja kauniimmat luvut. Maksuvalmius, hienommalta nimeltään likviditeetti ja tase näyttävät paljon mukavemmilta, kun roikkuvat myyntisaamiset kiristellään timmiin kuntoon.

Laskujen rahoitus

Laskujen rahoitus on käytännössä myyntisaamisten panttaamista rahoitusyhtiölle. Myyntisaamiset toimivat rahoituksen vakuutena ja myyjäyritys saa sovitun osan rahoista heti käyttöön ja loput tilitetään eräpäivän mukaisesti, kun lasku on kokonaisuudessaan maksettu rahoitusyhtiölle. Laskurahoitus on ehdoiltaan laskujen myyntiä joustavampi ja pääsääntöisesti aina edullisempi vaihtoehto, mutta laskujen rahoitus säilyttää luottotappioriskin myyjäyrityksellä.

Tyypillisesti rahoitettava osuus, jonka myyjäyritys saa heti käyttöönsä, vaihtelee 30 - 70 % välillä laskun summasta. Rahoituksen kulut ovat aina yrityskohtaisia, joten tarkkaa hintaa on mahdoton sanoa. Tyypillisesti komissio on 0,9 - 2 % + käsittelykulut. Hintaan vaikuttaa mm. maksuajan pituus.

Laskurahoituksen hyödyt

  • Kassavirta paranee
  • Ei pitkiä sopimuksia - laskuja voidaan rahoittaa tarpeen mukaan
  • Edullisempi vaihtoehto, kuin laskujen myynti
  • Joustavampi vaihtoehto , kuin laskujen myynti
    • Laskujen rahoitusta voidaan tarjota myös vasta perustetuille yrityksille

Laskurahoituksen käyttökohteet

Monesti laskurahoitusta käyttävät yritykset, jotka joutuvat syystä tai toisesta olemaan tekemisissä pitkien maksuaikojen kanssa. Hyvänä esimerkkinä rakennustöitä alihankintana tarjoava yritys. Maksuajat voivat olla yli 30 päivää ja ennen kuin lasku on edes erääntynyt, työntekijöille on maksettu palkka kahdesti.

Pitkät maksuajat ovat omiaan ajamaan yrityksen talouden ahdinkoon, varsinkin lomakausina. Laskujen rahoittaminen tasaa kausivaihteluita.

Laskujen myynti

Laskujen myynti poikkeaa laskujen rahoituksesta parilla eri tavalla. Laskujen myynti käytännössä tarkoittaa sitä itseään; myyntisaatavat myydään kokonaisuudessaan rahoitusyhtiölle ja myyjäyritys saa koko laskun summan itselleen heti, vähennettynä komissioilla ja kuluilla.

Laskujen myynti käytännössä poistaa luottotappioriskin täysin. Nopeuden ja riskittömyyden hintana on laskujen myyntiä kalliimmat kulut sekä laskun saajan luottokelpoisuusarvio. Laskun myynti edellyttää, että laskun vastaanottaja läpäisee rahoitusyhtiön luotonmyöntökriteerit. Laskujen myynti vaatii yleensä myyjäyritykseltä riittävän määrän laskumassaa - määriä ja summia. Käytännössä laskujen myynnin komissio voi olla mitä tahansa 2-5 % ja siihen vaikuttaa myös laskun vastaanottajan luottokelpoisuus.

Laskujen myynnin hyödyt

  • Maksukyky ja kassavirta paranee laskurahoitusta enemmän
  • Luottotappioriski poistuu täysin
  • Koko laskun summa (vähennettynä komissiolla ja kuluilla) käytössä heti

Laskujen myynnin käyttökohteet

Hyvänä esimerkkinä laskujen myynnistä hyötyvät eniten suuret yritykset, joiden yksittäiset laskut ovat suuria ja asiakaskunta vakiintunutta ja liiketoiminta on kansainvälistä. Laskut myymällä, yritys varmistaa maksukykynsä, vaikka asiakkaat ajautuisivat maksuvaikeuksiin - yhden laskun luottotappiokirjaus voi olla satoja tuhansia.

Factoring kirjanpidossa

Olet saattanut saada kirjanpitäjältäsi epätoivoisen "elä helekatissa siihen lähde" reaktion mainitessasi factoringista. Voimakas vastareaktio johtuu siitä, että kirjanpidollisesti factoring-rahoitus sotkee tilit, jos kirjanpito tehdään manuaalisesti. Nimittäin esimerkiksi 1 000 euron rahoitettu lasku yritykselle A ei näy tiliotteella yhtenä tuhannen euron tulona, koska todellisuudessa yrityksen tilille ei koskaan tule tuhatta euroa yritykseltä A.

Modernina tilitoimistona olemme kiinnittäneet huomiota myös rahoituskumppaneidemme valintaan. Meillä laskujen rahoitukset eivät aiheuta ylimääräistä työtä - päinvastoin. Ohjelmistointegraatioiden ja automaatioiden ansiosta sekä kirjanpitäjämme, että asiakkaamme voivat käyttää aikaansa tehokkaammin.

Mennään yhdessä eteenpäin!

Sinua voisi kiinnostaa seuraava sisältö

Lisää luettavaa sinulle

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset samasta aihepiiristä:

Blogissa annetaan vinkkejä, miten myyntilaskutusta saa tehokkaammaksi ja sitä kautta yrityksen taloutta ja kassankiertoa parempaan kuntoon.
Blogissa käydään läpi uutta verkkolaskulain uudistusta - mitä se tarkoittaa, mitä se mahdollistaa ja miksi se on hyvä juttu?