Kirjoitettu
Talouspäällikkö palveluna

Vuonna 2021 ei ole mitenkään erityistä, että tietyn tittelin takaa ei löydykään täysipäiväistä palkkasuhdetta vaan se voi olla mitä tahansa vuokratyöntekijän ja omalla toiminimellä toimivan henkilön väliltä. Omakohtaiseen kokemukseen perustuen, väittäisin, (nyt tilastoihmiset, skipatkaa seuraavaan kappaleeseen) että tämä trendi on ollut jo hetken nousussa ja tulee vain kasvamaan. Työ pirstaloituu ja työnantajat muuttuvat vain yhdeksi päämieheksi tai asiakkaaksi muiden joukossa.

Tähän trendiin sopii äärimmäisen hyvin myös ajatus ulkoisesta talouspäälliköstä tai -johtajasta. Jokaisessa yrityksessä on enemmän tai vähemmän tarvetta talouspäällikölle, mutta onko aina järkevää resursoida täysipäiväinen tekijä omalle palkkalistalle, onkin toinen kysymys. Käyn tässä blogissa läpi syitä, miksi ja milloin talouspäällikköpalvelut, eli CFO-palvelut, on järkevämpi ulkoistaa.

Helppo tapa kokeilla ennen varsinaista rekryä

Jokainen, joka on joskus rekrytoinut, tietää, että prosessi ei ole helppo ja virherekryn mahdollisuus on olemassa. Epäonnistunut rekrytointi maksaa todella paljon, niin aikaa kuin rahaakin. Ei ole ollenkaan pöllömpi vaihtoehto kokeilla ulkoista talouspäällikköä ennen varsinaista rekrytointia. Joskus käy niin, että rekryn tarve poistuu jo ulkoistamalla osan CFO-töistä. Joskus käy niin, että nälkä kasvaa syödessä ja talouspäällikkö halutaan kokopäiväisesti omille listoille.

Joka tapauksessa, kokeilu on tällöin täysin onnistunut ja saatiin arvokasta dataa omasta tarpeesta.

Ulkoistettu talouspäällikkö kantaa rekrytointiprosessin yli

Joskus kokeilu johtaa siihen, että päädytään palkkaamaan talouspäällikkö omalle palkkalistalle. Joskus tiedetään jo heti kättelyssä, että talouspäällikkö palkataan - ja se on oikein fine. Rekrytointiprosessi kestää kuitenkin oman aikansa, samoin kuin uuden työntekijän sisäänajo. Ulkoistettu talouspäällikkö on aika joustava kaveri tässä tilanteessa. Töitä ja vastuuta voidaan kasvattaa vähitellen, samalla kun vaiheittain luovutaan ulkoisesta talouspäälliköstä. Pehmeä nousu ja pehmeä laskeutuminen - win-win-win.

Milloin on järkevää ulkoistaa talouspäällikön palvelut?

Edellä mainittu kokeilu- ja projektiluontoinen esimerkki toimii hyvin, mutta talouspäällikön palvelut on järkevää ulkoistaa myös pysyvästikin. Milloin se kannattaa?

Lyhyt vastaus

Käytännössä aina, kun haetaan kasvua ja kannattavuutta. Palvelut voidaan räätälöidä tarpeen ja koon mukaan.

Pitkä vastaus:

Kun yritys lähtee hakemaan kasvua ja kannattavuutta. Varsinkin, mikäli toimitusjohtaja raportoi hallitukselle ja toimipaikkoja, joiden kannattavuutta seurataan, on useampia. Ulkoistettu talouspäällikkö auttaa tekemään budjetit ja kannattavuuslaskelmat sekä myös raportoi ja seuraa toteutumista.

Kasvua varten usein haetaan rahoitusta, jolloin ammattimaisesti tehdyt budjetit, laskelmat ja hakemukset helpottavat rahoituksen saantia, usein myös edullisemmin.

Kuinka paljon ulkoistettu talouspäällikkö maksaa?

Yleensä aina vähemmän kuin palkattu talouspäällikkö, mutta hintaan vaikuttaa käytännössä tarve. Osallistutaanko johdon palavereihin ja ollaanko mukana operatiivisessa toiminnassa vai tuotetaanko lukuja ja analysoidaan niitä. Tai mitä tahansa siltä väliltä.

Esimerkkilaskelma palkatun talouspäällikön kustannuksista:

Pidetään esimerkin vuoksi luvut selkeinä tasalukuina. Palkatun talouspäällikön keskipalkka on n. 4 500 € / kk (lähteet: https://www.kt.fi/tilastot-ja-julkaisut/palkkatilastot ja https://tyopaikat.oikotie.fi/palkkavertailu/talouspäällikkö)

Työnantajalle kulua tulee vielä n. 1000 € / kk päälle + edut + lomakorvaukset sekä mahdolliset sairauspoissaolot ja sairaslomakorvaukset.

Vuodessa palkkakulua menee siis 66 000 € + edut , lomakorvaukset yms.

Ulkoistetun talouspäällikön hinta:

Tähän ei yksinkertaisesti ole tyhjentävää vastausta, mutta koska en voi sietää kiertelyä ja kaartelua ja tyhjän saa pyytämättäkin, annan hyvin yleisen hinnoitteluhaarukan. Valtaosa ulkoistetun talouspäällikön hinnoittelusta osuu näihin haarukoihin:

Tarpeesta riippuen, hinnat yleensä lähtevät n. 300-500 € / kk ja ylöspäin. Pienimmät paketit pääosin sisältävät tarvittavat raportit, järjestelmät sekä konsultointitunnit, mutta operatiiviseen toimintaan ei tuolla hinnalla lähdetä.

Kun tarve on enemmän tai vähemmän osallistua operatiiviseen ja päivittäiseen toimintaan ja raportointi tapahtuu esimerkiksi suoraan hallitukselle, työn luonnekin muuttuu. Hintahaarukka vaihtelee suuresti, mutta lähtöhinta tämänkokoiselle palvelulle on pääsääntöisesti 1000 € / kk molemmin puolin.

Ulkoistetun talouspäällikön hyödyt:

  • Näkemys

Tilitoimistolla on pääsääntöisesti kokemusta saman alan asiakkaista ja sitä myöten käytössään tarkempaa dataa, kuin mitä yritys itsessään voi alalta saada. Lisäksi ulkopuolinen tekijä näkee asioita laatikon ulkopuolelta. Omalle työlle tulee helposti sokeaksi.

  • Ohjelmistot

Moderni tilitoimisto ei koskaan ole vain yhden ohjelman varassa. Erilaisia sähköisiä taloushallinnon ohjelmistoja on useampia, koska tarpeetkin ovat erilaiset. Lisäksi yhteiskäyttöinen ohjelmisto tilitoimiston kautta tulee edullisemmaksi, kuin ostaa oma ohjelma omalla lisenssillä tai käyttöoikeudella.

  • Resurssit

Oman, palkatun talouspäällikön vastuulle sysätään usein palkanlaskenta (tai vähintäänkin valmistelevat työt), laskutuksen hoito, reskontran hoito, kirjanpito, raportointi ja monia muita työtehtäviä. Yhdeltä ihmiseltä loppuvat jossain vaiheessa resurssit kesken - toisin kuin tilitoimistolta. Ulkoistettu talouspäällikkö kun voi hyödyntää tilitoimiston resursseja.

  • Kustannukset

Ulkoinen talouspäällikkö, esimerkinomaisesti, kustantaa vain murto-osan palkatusta talouspäälliköstä. Lisäksi ulkoistamisen ansiosta säästyneet kulut voidaan ohjata esimerkiksi henkilökunnan kehittämiseen ja koulutukseen.

Milloin palkattu talouspäällikkö?

On edelleen toki tilanteita, jolloin on ihan järkevää ja perusteltua palkata talouspäällikkö talon kirjoille. Esimerkiksi, kun toiminta on sen verran isoillaan, että talouspäällikkö raportoi talousjohtajalle ja talouspäälliköllä on oma talousosasto johdettavana.

Ulkoistetun talouspäällikön kannattavuus perustuu siihen, että yksi henkilö voi toimia useamman yrityksen osa-aikaisena talouspäällikkönä. Kun yhden ulkoistetun talouspäällikön tarve yhdessä yrityksessä on käytännössä 100 % työajasta, kustannukset alkavat karkaamaan. Silloin on ihan järkevää miettiä oman, palkatun talouspäällikön rekrytointia.


Vaikka tarve olisikin käytännössä päivittäinen ja täysiaikainen, tilitoimiston kautta palkattu ulkoinen talouspäällikkö on silti järkevä investointi - käytössä on edelleen kaikki tilitoimiston tarjoamat palvelut ja lisäarvot ja ennen kaikkea vaivattomuus ja taattu laatu!

Lisää luettavaa sinulle

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset samasta aihepiiristä:

Miten tekoäly auttaa tilitoimistoa tarjoamaan asiakkailleen entistä parempaa taloushallintoa? Blogissa avataan ajatuksia ja ideoita tekoälyn mahdollisuuksista tilitoimistokäytössä.
Toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi tietyin edellytyksin. Tässä kirjoituksessa avataan syitä ja pohditaan, milloin on järkevää muuttaa toiminimi osakeyhtiöksi