Yrittäjyys

Yrittäjän autoetu - Kannattako se vai ei?

Jos joku aihe aiheuttaa juupas eipäs - tason kiihkoväittelyn, niin se on yrittäjän autoedun kannattavuus. On koulukuntia, jotka vannoo autoedun nimeen ja on koulukuntia, jotka eivät näe asiassa järjen hiventäkään. Sen verran omia rajojani tunnen, ettei tämä tai mikään muukaan blogi laita kirkkoa keskelle kylää ja ratkaise asiaa suuntaan tai toiseen. Mutta tässä blogissa pyrin avaamaan syitä, milloin yrittäjän autoetu voi olla järkevää ja milloin autoetu ei yksinkertaisesti kannata.

Edustuskulut vs neuvottelukulut

Niin elämässä, kuin työelämässäkin, kannattaa aina pyrkiä neuvottelemaan. Usein molempien onnistuneena lopputulemana pääsee helpommalla ja edullisemmin. Nimittäin kun mietitään kulujen vähennysoikeuden kannalta, neuvottelukulut ovat 100 % vähennyskelpoisia tuloverotuksessa sekä neuvottelukuluista voi vähentää arvonlisäveron. Mikä sitten on edustuskulua ja mikä neuvottelukulua? Hyvänä nyrkkisääntönä voitaneen pitää sitä, että mikäli tilaisuudessa on hauskaa, kulut ovat edustuskuluja. Mikäli tilaisuudessa on vakava tulnnelma, kulut voi laittaa neuvottelukuluiksi.

Onko sinulla jatkuva kiire? Ota ajanhallinta haltuun

Kiire - tuo tärkeän ihmisen muotisana. "Nyt on vähän kiire, ei pysty" - fraasia voi viljellä niin ärtynyt projektipäällikkö esimiehilleen kuin myös punasilmäinen koodari tuotantopalaverissa. Kiire ei ole kuitenkaan synonyymi paljon tekemiselle - kiire ja paljon tekeminen eivät ole sama asia eivätkä sulje toisiaan pois. Voi olla monta rautaa tulessa ja silti olla ihan aikataulussaan. 

Kilpailukieltosopimusten lakimuutos vuonna 2022

"Jaaha, muistapas sitten lätkäistä sille harjoittelijalle se kilpailukieltosopimus, koska me voidaan" - tyyppinen ajatusmaailma jää (onneksi!) historiaan vuonna 2023. Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esittämät lakimuutokset koskien kilpailukieltosopimusta 1.1.2022 alkaen. Siirtymäaika on vuosi, joten vuonna 2022 korvausvelvollisuutta ei ole takautuvasti, kuin vain tiettyihin kilpailukieltoihin. 

Toiminimestä osakeyhtiöksi - Milloin se kannattaa?

"Nyt pistetään homma isolleen", sanoi Antti, kun muutospaperit PRH:lle vei. Antti, kuvitteellinen esimerkkiyrittäjä, muuttaa toiminimen osakeyhtiöksi. Tässä blogissa käydään läpi itse prosessi, mutta myös hyödyt, miksi toiminimi kannattaa muuttaa osakeyhtiöksi ja ennen kaikkea, milloin. Toiminimellä toimimisessa on omat hyvät puolensa, eikä läheskään aina ole tarvetta muuttaa toiminimeä osakeyhtiöksi.

Vuoden 2022 muistilista, osa 1: Mitä muuttuu?

Vuosi 2021 lähenee jälleen loppuaan ja näin vuoden loppupuolella alkaa tihkumaan tietoa seuraavan vuoden käytännöistä, luvuista ja päivämääristä.


Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaikäraja nousee

Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaikäraja nousee lakimuutoksen johdosta 18 vuoteen 1.8.2022 alkaen. Uudistuksen myötä maksuvelvollisuus alkaa työntekijän 18-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta. Tällä hetkellä työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden alaikäraja on 17 vuotta.

Tagit

Työsuhde-edut ja tuottavuus - Miksi työsuhde-etuja kannattaa tarjota?

Tyytyväinen työntekijä on tuottava työntekijä. Tapoja lisätä työssä viihtymistä ja tuottavuutta on useita, eivätkä ne syö kassaa tyhjäksi. Päinvastoin, ne kannattaa nähdä investointina, joka maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Tässä kirjoituksessa käyn läpi, mitä vaihtoehtoja työnantajalla on työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen lisäämiseksi.

Työsuhde-etu ei aina tarkoita rahassa mitattavaa etuutta, vaan se voi olla myös ns. aineetonta etua. Työsuhde-eduista hyötyy totta kai myös työnantaja itsekin.

Verosuunnittelu - Uhka vai mahdollisuus?

Jokainen meistä verosuunnittelee, osa tiedostamatta, osa tiedostaen. Eikä siinä mitään, verosuunnittelu on sallittua ja jopa suotavaa. Mikä ei ole sallittua, on verosuunnittelun lähisukulainen, ilkeä sisarpuoli nimeltä veronkierto. Näillä kahdella on ero. Siinä missä toinen tähtää mahdollisimman edulliseen verotukseen sallituin keinoin, toinen on tulojen peittelyä keinoilla millä hyvänsä.

Verosuunnittelun idea on tutkia ja miettiä erilaisten vaihtoehtojen veroseuraamuksia, mutta kuitenkin täysin lain sallimissa rajoissa. 

Yhtiömuodon valinta - Mikä yhtiömuoto bisnekselleni?

Ikuisuuskysymyksiä. Juusto vai kinkku ensin leivän päälle, osakeyhtiö vai toiminimi? Moni alkava yrittäjä pohtii ainakin jälkimmäistä. Keskustelu oikeasta yhtiömuodosta tuntuu välillä kipuavan "juusto vai kinkku ensin" - keskustelun mittoihin ja intensiteettiin.

Mitä yritys voi vähentää kirjanpidossa?

Firman piikkiin on kiva ostella kaikkea, kunnes verokarhu pääsee hajulle. Paljon on asioita, joita firman piikkiin voikin ostella, mutta paljon on myös asioita, mitä ei voi ostaa tai vähentää. Tässä blogissa käyn läpi yleisimpiä asioita, joita yritys voi vähentää omassa kirjanpidossaan ja miten. Huomaa, että toiminimiyrittäjä on henkilö- ja osakeyhtiöitä huonommassa tai erilaisessa asemassa osan vähennysten kanssa ja siksi osassa vähennyksiä voi olla poikkeuksa. Keskustele aina oman kirjanpitäjäsi kanssa!

Tilaa aihepiirin Yrittäjyys RSS-syöte