Kirjoitettu
Yrittäjän autoetu

Jos joku aihe aiheuttaa juupas eipäs - tason kiihkoväittelyn, niin se on yrittäjän autoedun kannattavuus. On koulukuntia, jotka vannoo autoedun nimeen ja on koulukuntia, jotka eivät näe asiassa järjen hiventäkään. Sen verran omia rajojani tunnen, ettei tämä tai mikään muukaan blogi laita kirkkoa keskelle kylää ja ratkaise asiaa suuntaan tai toiseen. Mutta tässä blogissa pyrin avaamaan syitä, milloin yrittäjän autoetu voi olla järkevää ja milloin autoetu ei yksinkertaisesti kannata.

Lähdetään liikenteeseen siitä, että tässä kirjoituksessa esimerkin yritys on jollain tapaa vakavarainen ja liiketoiminnan luvut mahdollistaisivat autoedun. Keskustele aina kirjanpitäjäsi kanssa, miten autoedun tuomat kustannukset vaikuttavat yrityksesi lukuihin.

Toiminimiyrittäjän autoetu

Toiminimiyrittäjät jäävät autoetulystistä paitsi, sillä toiminimiyrittäjällä ei voi olla autoetua. Toiminimiyrittäjän auton verokäsittely riippuu ajojen luonteesta ja määrästä. Mikäli yli 50 % autolla ajetuista kilometreistä on työajoja, katsotaan auton kuuluvan toiminimen elinkeinovarallisuudeksi. Mikäli yli 50 % autolla ajetuista kilometreistä on yksityisajoja, katsotaan auton kuuluvan toiminimiyrittäjän yksityisvarallisuudeksi. Sillä ei ole merkitystä, onko auto hankittu toiminimen vai toiminimiyrittäjän omistukseen.

Mikäli auton katsotaan kuuluvan toiminimen elinkeinovarallisuuteen, toiminimiyrittäjä voi vähentää kirjanpidossa autoilun todelliset kulut, kuten:

 • Polttoaineet
 • Verot
 • Vakuutukset
 • Korjaus- ja huoltokulut
 • Rengaskulut
 • Pesut ja siivouskulut
 • Muut hankinnat / auton kulut

Tässä tapauksessa yksityisajot oikaistaan kirjanpidosta pois.

Mikäli 50 % sääntö ei täyty ja auton katsotaan olevan yksityisvarallisuutta, toiminimiyrittäjä voi tehdä työajoista veroilmoituksella lisävähennyksen, joka on vuonna 2023 0,53 € / km.

On ehdottoman tärkeää pitää ajopäiväkirjaa sekä työ- että yksityisajoista.

Osakeyhtiö- ja kommandiittiyhtiöyrittäjän autoetu

Oy ja Ky - yrittäjiä kohdellaan luontoisetujen kohdalla samanvertaisesti silloin, kun kommandiittiyhtiön yrittäjä (vastuunalainen yhtiömies yleensä) maksaa itselleen palkkaa. Autoetu muodostuu käytännössä aina, kun yrityksen omistamaa autoa käytetään yksityisajoihin. Vaikka ihan vähän vain kävisit kaupassa kotimatkalla. (Disclaimer: kodin ja työpaikan välinen matka on aina yksityisajoa.) Joten firman auto kannattaa jättää firman pihaan, jos et halua autoetua itsellesi. 

Autoetu muodostuu yrittäjälle myös niissä tapauksissa, jossa yrityksellä on auto jos toinenkin omistuksessaan ja yrittäjällä ei ole ole omaa autoa käytössä. Verottaja ei suostu uskomaan, ettei tällaisessa tilanteessa autoa joskus käytettäisi omiin menoihin.

Autoetua on kahta erilaista; vapaa autoetu ja käyttöetu. Käydään ensin läpi näiden autoetujen erot:

Vapaa autoetu

Vapaa autoetu on kyseessä silloin, kun yritys maksaa autoilun kaikki kulut ja hilavitkuttimet. Polttoaineet, vakuutukset, leasing-maksut, verot - sinne vain kirjanpitoon kuluiksi, joskaan arvonlisäveroa näistä ei voi vähentää. Kilometrikorvauksia ei voi laskuttaa tai maksaa kun käytössä on vapaa autoetu.

Käyttöetu

Auton käyttöetu on kyseessä silloin, kun käyttäjä maksaa itse vähintään polttoaineet. Tällöin käyttäjä voi tehdä matkalaskun alennetulla kilometrikorvauksella, joka on vuonna 2023 0,14 € / km. Huom! Käyttövoimavero ei ole polttoainekulua, joten yritys voi maksaa käyttöetuauton käyttövoimaveron.


Verovapaat kilometrikorvaukset

Vuonna 2023 verovapaa kilometrikorvaus on enimmillään 0,53 € / km. Korvaus on saajalleen nimensä mukaisesti kokonaan verovapaata ja yritykselle täysimääräisenä vähennettävä kulu tuloverotuksessa.

Miten autoedun luontaisedun määrä lasketaan?

Jos ostat tai liisaat auton uutena, vapaan autoedun ja käyttöedun arvo on nähtävillä hinnastosta. Vähintäänkin se selviää automyyjältä kysyttäessä. Vanhemman auton hankintaan käytetään kaavamaista laskuria (joka löytyy mm. verottajan sivuilta ja tästä linkistä)

Vaikka ostaisit auton käytettynä, autoedun arvo määräytyy ikäryhmien ja uutena myydyn hinnan mukaan. Autoedun arvo lasketaan aina auton uushankintahinnasta, olipa se sitten 5 tai 10 vuotta vanha käytetty auto. Toisin sanoen, jostain on kaivettava (yleensä maahantuojalta) ko. auton suositushinta uutena.

Esimerkiksi vuonna 2013 käyttöönotetun auton, joka on uutena maksanut 50 000 €, vapaan autoedun verotusarvo on 740 € / kk.


Mikäli työsuhdeautona on täyssähköauto, autoedun määrästä saa alennusta. Hybridi- tai lataushybridit eivät ole täyssähköautoja, joten niistä ei saa vastaavaa alennusta. 

Autoetu verosuunnittelun työkaluna - kannattaako?

Kuten aiemmin lupasin, yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä numeroiden ja lukujen lisäksi vaakakupissa saattaa painaa mukavuudenhalu, helppous ja imagokysymykset. Mutta tartutaan nyt lukuihin, sillä ne on laskettavissa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää samaa periaatetta, kuin palkansaajallakin autoetua mietittäessä; Mitä enemmän korvattavia työajoja, sitä järkevämpää on ajaa omalla autolla ja kustantaa autoilun kulut verovapailla kilometrikorvauksilla.

Kilometrikohtainen edun arvo

Heitetään soppaa sekoittamaan myös kilometrikohtainen arvo kaavamaisen arvon sijaan. Mikäli autoetuautolla ajetaan yksityisajoja alle 18 000 km / vuosi (1 500 km / kk), on mahdollista käyttää kilometrikohtaista arvoa kaavamaisen arvon sijaan. Tällöin pitää olla erityisen tarkkana ajopäiväkirjan kanssa. Mikäli työajoja on yli 30 000 kilometriä vuodessa, autoedun perusarvo on 80 %. Myös tämä vaatii tarkkaa ajopäiväkirjan pitoa.

Kilometrikohtaiset arvot löytyvät mm. Veronmaksajien sivuilta. Esimerkiksi vuoden 2013 käyttöönotetulla vapaan autoedun autolla, jonka suositushinta uutena on ollut 50 000 €, verotusarvo tippuisi 1 000 km / kk yksityisajolla 740 € / -> 630 € / kk


Milloin autoetua kannattaa harkita?

Luettelen muutamia syitä, milloin sinun kannattaa harkita autoetua.

 • Sinulla on vähän työajoja
 • Yksityisajosi ovat alle 18 000 km / vuosi
 • Sinua ei kiinnosta ajopäiväkirjan pito sitten pätkääkään
 • Haluat ajaa uudella ja kalliilla autolla
 • Sinulla on korkea palkka ja veroprosentti - yleisesti mitä korkeampi veroprosentti, sitä edullisemmaksi luontaisedut tulevat.

Lisäksi sinun kannattaa laskea ja miettiä, voisiko sähköauto olla sinulle sopiva valinta käyttöetuna? Sähköauton hankintahinta yleensä on aika suuri, mutta sähköautosta saat alennusta autoetuun. Mikäli valitset sähköauton käyttöetuna, saat vielä laskuttaa kilometrikorvauksia 0,14 € / km. Mikäli ajat kohtuullisesti työajoja, tällainen kombinaatio saattaa olla yllättävänkin järkevä ratkaisu.

Autoedun plussat

Tämähän on tietenkin hyvin subjektiivinen näkemys, mutta mikäli haluat ajaa aina uudella ja edustavalla autolla, eikä sinua juurikaan kiinnosta säästätkö euroja vai et, autoetu on hyvin huoleton valinta.

Milloin autoetu ei kannata?

On myös skenaarioita, jolloin autoetu ei ole järkevää.

 • Ajat paljon työajoja ja hyvin vähän yksityisajoja.
 • Ajat autolla kokonaisuudessaan vähän.
 • Ajat vanhalla käytetyllä autolla. Tällaista alhaisen pääomakulun autoa ei kannata siirtää autoeduksi.
 • Sinulla on edullinen ja suht luotettava pienikulutuksinen auto ja ajat kohtuullisesti tai paljon työajoja.

Oman auton plussat

Jos olet tarkan euron immeinen ja tiedät ajavasi työajoja edes kohtuullisesti, eikä sinua välttämättä kiinnosta ajaa uusimmalla ja kalliimmalla autolla, hyvin todennäköisesti rahoitat kilometrikorvauksilla ihan kohtuullisen kivan ajopelin ja teet siinä samalla itsellesi verotonta tuloa.

Autoedun vaikutukset palkkaan

Mikäli yrittäjä päättää ottaa autoedun itselleen, yrittäjän kannattaa ehdottomasti ottaa autoetu palkan päälle. Vapaa autoetu nostaa verotettavaa ansiotuloa autoedun verran. Tämä tarkoittaa, että veroprosentti nousee vaikka itse rahapalkka ei nousekaan. 

Vaikutukset yrityksen kirjanpitoon ja liiketoimintaan

Yrityksen kuluiksi tulee vähintään auton leasing- tai rahoituskulut, vakuutukset sekä polttoaineet, jotka on hyvä huomioida. Tällöin niitä toki yrittäjän ei itse tarvitse nettopalkastaan maksaa, joten yrittäjän on mahdollista maksaa itselleen hieman vähemmän palkkaa.


Toivottavasti tulit hullua hurskaammaksi ja tämä kirjoitus auttaa sinua miettimään olisiko autoetu sinulle yrittäjänä fiksu vaihtoehto vai ei. Keskustele aina kirjanpitäjäsi kanssa, jotta saat lukuja eri skenaarioita varten. Me autamme mielellämme laskemaan mm. autoedun kannattavuuden.

Aihetunnisteet

Lisää luettavaa sinulle

Mikäli tämä kirjoitus oli mielestäsi kiinnostava, sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat kirjoitukset samasta aihepiiristä:

Verosuunnittelu, mitä se on ja miksi sitä kannattaa tehdä? Kirjoituksessa kerrotaan tarkemmin, mitä on verosuunnittelu, miten verosuunnittelua voi tehdä ja miksi se kannattaa tehdä?
Blogin aiheena kirjanpidossa ja tuloverotuksessa tehtävät vähennykset. Blogissa avataan perusteita, mitä yritys voi omassa kirjanpidossaan vähentää ja mitä ei.